EnergieKas Agenda Logboek Contact

agenda

van balkontuin naar energie positief huis en klimaatkas

20 01 2021

Leuk, zelf tropisch voedsel kweken! Maar kan dat ook energie-positief en low-tech?
Maak donderdagavond 20 januari kennis met de tips & tricks van Yael Singer.

Yael Singer kwam in 1982 uit Israel naar Den Haag, begon met tuinieren op het balkon, kreeg een seizoenstuintje van de gemeente aangeboden en kocht vervolgens een permanente volkstuin met kas en huisje waarin ze zelfs tijdelijk woonde. Dit heeft haar aangezet om een ecologisch droomhuis te bouwen met architect Joost van Ettekoven. Met dit energie positieve huis met grote functionele kas eromheen wonnen ze zelfs een energieprijs! Nu, wonende in Zeeland beheert zij een bijenstal, twee kassen, fruitbomen en voedselbos. In het voorjaar fungeren de kassen als kraamkamer en in de zomer groeien er de (sub) tropische groenten en fruit. De EnergieKas is benieuwd hoe zij dit allemaal doet en of je met Low-Tech energieoplossingen een ideaal klimaat voor planten kunt creëren. De EnergieKas is een kas op het dak van de Helena die energie op gaat wekken maar tegelijkertijd ook een tropische volkstuin èn ontmoetingsplek met uitzicht over de stad is. De EnergieKas staat er nog niet, maar er is al een kleine kas waarin tropische groenten, fruit en kruiden worden gekweekt. Doe je ook mee?

20 uur
De Helena, Helena van Doeverenplanstoen 3 (ingang parkzijde), Den Haag
Entree: gratis
Aanmelden: info@microclimates.nl

Op zadenreis: van de tropen naar een Haagse DakVolkstuin

14 10 2020

Al eens een Paarse appelbes uit Australië gegeten? De aandacht voor lokaal, gezond en ecologisch voedsel groeit, maar waar kun je nou jaarrond gember of citroenen kweken? En hoe doe je dat?

Vanavond vertellen we je meer over de Tropische Dak-volkstuin van de EnergieKas in het Oude Centrum van Den Haag en neemt Sander Onsman ons mee op wereldreis. We bezoeken verschillende klimaten en gaan op zoek naar interessante en bijzondere eetbare plantensoorten. We beginnen in de tropen en komen uit op de Tropische Dak-Volkstuin in Den Haag. De zaden die wij onderweg tegenkomen, gaan we na de presentatie samen zaaien. Sander geeft daarbij uitleg over het zaaien en het verder opkweken van de planten.

Sander Onsman van Onszaden is gespecialiseerd in tropische zaden, waarbij behoud van biodiversiteit een doel is. Via een netwerk van lokale verzamelaars komen de zaden naar Nederland, waarna geïnteresseerden deze kunnen opkweken. De EnergieKas wekt energie op maar is tegelijkertijd ook een tropische volkstuin voor de buurt èn ontmoetingsplek met uitzicht over de stad. De EnergieKas staat er nog niet, maar er is al een kleine kas waarin vast tropische groenten, fruit en kruiden worden gekweekt. Doe je ook mee?

20 - 22 uur , inloop 19.30
De Helena, Helena van Doeverenplanstoen 3 (ingang parkzijde), Den Haag
Entree: gratis
Aanmelden: info@microclimates.nl

Borders in Our Mind

16 09 2020

Tijdens deze eerste kennismakingsbijeenkomst van de Tropische DakVolkstuin vertellen we meer over de EnergieKas, over hoe je mee kunt doen en wordt de film ‘Borders in Our Mind’ getoond waarin beeldend kunstenaar Annechien Meier en filmmaker Gaston Wallé de mogelijkheden voor het op kleine schaal kweken van tropische gewassen in de stad Havanna (Cuba) verkennen. Sinds de jaren ‘90 heeft Havanna, als gevolg van economische crisis een bijzondere stadslandbouw geschiedenis. In de documentaire komen verschillende vormen, functies en mogelijkheden van stadslandbouw aan bod zoals het kweken van tropische vruchten, het gebruik van medicinale planten en het aanleggen van daktuinen. Inspirerend voor iedereen die betrokken is bij het kweken van groenten en fruit in stedelijke gebieden.

20 - 22 uur
De Helena, Helena van Doeverenplanstoen 3 (ingang parkzijde), Den Haag
Entree: gratis
Aanmelden: info@microclimates.nl